Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Hacksaw Ridge (2016)!



Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Desmond Doss, η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός στρατιώτη που εκ πεποιθήσεως αρνήθηκε, παρ’ όλες τις πιέσεις που δέχθηκε και ακόμα κι όταν ο πειρασμός ήταν μεγάλος για να σώσει τη ζωή του, να κρατήσει όπλο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο  Desmond T. Doss αρνήθηκε να κρατήσει όπλο και να αφαιρέσει τη ζωή από άλλο άνθρωπο, παρόλα αυτά όμως κατάφερε να διασώσει πάνω από εβδομήντα ανθρώπους από το πεδίο της μάχης και να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με το Βραβείο Τιμής χωρίς να κρατήσει όπλο, δίνοντας μία διαφορετική ερμηνεία στην έννοια ήρωας πολέμου. Προσωπικά και ηθικά διλλήματα μπαίνουν στη μέση, από τη μία οι αρχές, οι αξίες και τα πιστεύω και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα και οι ακραίες συνθήκες που οδηγούν σε ακραίες πράξεις.
Ένα αντιπολεμικό έργο, παρά το έντονα πολεμικό του περιεχόμενο. Μέσα από αρκετά σκληρές και βίαιες σκηνές, ο Mel Gibson, με μία πολύ καλή σκηνοθεσία και επικά πλάνα, δείχνει τη φρίκη του πολέμου, αλλά παράλληλα και την ανθρώπινη πλευρά και από τα δύο στρατόπεδα. Η ερμηνεία του Andrew Garfield είναι πάρα πολύ καλή, όπως και η φωτογραφία, τα εφέ, ο ήχος και η σκηνογραφία. Σαφώς η ταινία εστιάζει μόνο στα θετικά στοιχεία του ήρωα, αποδυναμώνοντας έτσι λίγο την αντικειμενικότητα, το μήνυμα όμως που θέλει να περάσει η ταινία είναι αρκετά ισχυρό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα και οι Teresa Palmer και Vince Vaughn.

*8/10









Trivia:

  • Κατά τη διάρκεια της θητείας του που κράτησε μόλις τρεις εβδομάδες, ο Desmond Doss κατάφερε να σώσει περίπου τριακόσιους ανθρώπους.
  • Η Βίβλος του Desmond Doss χάθηκε πράγματι στη μάχη, αλλά δε βρέθηκε μέχρι να γυρίσει σπίτι του.
  • Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Mel Gibson μετά από δέκα χρόνια.
  • Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Milo Gibson, γιο του Mel Gibson.
  • Ο τίτλος της ταινίας Hacksaw Ridge είναι εμπνευσμένος από το φαράγγι στο οποίο συνέβη στην πραγματικότητα η μεγάλη μάχη.

*Πηγές: imdb.com, google.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου