Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

The Martian / Η Διάσωση (2015)!



Κατά τη διάρκεια μίας σφοδρής καταιγίδας στον πλανήτη Άρη, ο αστροναύτης-βοτανολόγος Mark Watney τραυματίζεται καθώς η ομάδα επιστρέφει στο διαστημόπλοιο για να φύγουν. Η ομάδα του τον θεωρεί νεκρό και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πλανήτη αφήνοντάς τον πίσω. Ο Mark όμως προς έκπληξη όλων είναι ζωντανός και μόνος του σε έναν άγονο πλανήτη. Μετά το πρώτο σοκ, κάνει τα πάντα για να επιβιώσει και να επικοινωνήσει με την Γη ώστε να μπορέσουν να τον φέρουν πίσω.
Μετά το Gravity και το Interstellar, ο "Αριανός"...άλλη μία ταινία για το διάστημα και έναν αστροναύτη που ζει μόνος του και καταφέρνει να επιβιώσει. Κι όμως, η ταινία καταφέρνει να διαφοροποιηθεί. Με πρωταγωνιστή τον Matt Damon και τους Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor και Kate Mara, και σε σκηνοθεσία του Ridley Scott.
Καθώς μία επικίνδυνη καταιγίδα πλησιάζει, το πλήρωμα στον Άρη αποφασίζει να κάνει εκτόξευση εκτάκτου ανάγκης για να σωθεί. Ο Mark τραυματίζεται λίγο πριν μπουν στο διαστημόπλοιο και χάνεται η επαφή με τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα όλοι να τον θεωρούν νεκρό. Ο ίδιος, όμως, είναι τραυματισμένος, αλλά καταφέρνει να επιβιώσει. Όταν οι αισθήσεις του επανέρχονται, συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μόνος του σε έναν έρημο και άγονο πλανήτη. Έπειτα από το πρώτο σοκ, αποφασίζει να μη τα παρατήσει και να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη ώστε να τον βοηθήσουν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει κάθε τρόπο να επιβιώσει στον Άρη. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Οι προμήθειες δεν επαρκούν μέχρι να φτάσει η επόμενη αποστολή, ενώ οι καιρικές συνθήκες στον Άρη γίνονται επικίνδυνες. Ο Mark είναι ένας νέος άνθρωπος, με χιούμορ και θέληση για ζωή. Έτσι, αποφασίζει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με χιούμορ (όσο χιούμορ μπορεί να χωρέσει σε μία δραματική και επικίνδυνη κατάσταση) και να χρησιμοποιήσει όλες του τις γνώσεις και τα μέσα που διαθέτει για να επιβιώσει.
Αποφασίζει, λοιπόν, να καλλιεργήσει πατάτες σε ένα μικρό φυτώριο που δημιουργεί, να βρει τρόπο να δημιουργήσει νερό και ενέργεια για την καλλιέργεια. Και τα καταφέρνει! Όπως ο ίδιος περηφανεύεται αστειευόμενος, «είναι ο καλύτερος βοτανολόγος σε εκείνον τον πλανήτη»! Κι ενώ ο ίδιος βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν έρημο πλανήτη με μόνο μουσική ντίσκο, στη Γη οι επικεφαλείς της NASA προσπαθούν να σκεφτούν κάθε τρόπο για να τον φέρουν πίσω, και παράλληλα να διαχειριστούν και τον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.
Από σκηνοθετική πλευρά, η ταινία είναι πολύ καλή, με ωραία πλάνα και εντυπωσιακά και ρεαλιστικά εφέ. Η εικόνα είναι πολύ εντυπωσιακή και υψηλής ποιότητος, ενώ μουσικά κυριαρχεί η ντίσκο. Ο Matt Damon καταφέρνει να δώσει μία καλή ερμηνεία, ενώ από τους υπόλοιπους ρόλους ξεχωρίζουν η Jessica Chastain και ο Chiwetel Ejiofor. Πέρα από τις όποιες σεναριακές υπερβολές που ίσως υπάρχουν και δικαιολογούνται σε μία τέτοιου είδους ταινία (μία από τις πιο εντυπωσιακές διαστημικές διασώσεις), το μόνο ίσως μειονέκτημά της είναι η διάρκειά της.
Τα εντυπωσιακά πλάνα και εφέ, η ερμηνεία κυρίως του Matt Damon, και το χιούμορ της ταινίας που δεν την εγκαταλείπει ούτε στο τραγούδι των τίτλων τέλους, κάνουν την ταινία μία από τις πιο πετυχημένες εμπορικά για τη φετινή χρονιά και από τις πιο συζητημένες.

Trivia:

  • Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Andy Weir, αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές και προσθήκες σε σχέση με το βιβλίο.
  • Η ταινία γυρίστηκε στην Ιορδανία, εξαιτίας του φυσικού τοπίου. Εκεί είχε γυριστεί και ο Κόκκινος Πλανήτης.
  • Ο Ridley Scott δήλωσε πως οι σκηνές του Matt Damon γυρίστηκαν μόλις σε πέντε εβδομάδες.
  • Ένα πραγματικό φυτώριο με πατάτες φτιάχτηκε στο στούντιο, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τα αντίστοιχα πλάνα.
  • Ο Donald Glover έπεσε στην πρώτη λήψη της πρώτης του σκηνής και τα πλάνα είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία.
  • Μόλις 4 μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας, η NASA ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νερό στον Άρη.
  • Οι στολές των αστροναυτών στην ταινία είχαν ένα περίπλοκο και λειτουργικό σύστημα φωτισμού.
  • Στο εξώφυλλο του πρότυπου σεναρίου υπήρχε ζωγραφισμένη μία εικόνα του χαρακτήρα του Mark με την ατάκα από την ταινία: «I'm gonna science the shit out of this planet.»
  • Είναι η δεύτερη φορά που ο Matt Damon και η Jessica Chastain συναντιούνται σε διαστημική ταινία. Η πρώτη φορά ήταν στην ταινία Interstellar, παρόλο που σε εκείνη δεν είχαν κοινές σκηνές.


 *Πηγές: imdb.com

1 σχόλιο:

  1. Εμένα πάντως μου φάνηκε αδιάφορη και γλυκανάλατη και στο χιούμορ της και στο δράμα και στη δράση. Ούτε μία συγκίνηση, ούτε μία έκπληξη. Επίπεδη από την αρχή μέχρι το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή