Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μικρά Αγγλία (2013)!



Ένα νησί που ζει από τη θάλασσα και ερημώνεται από αυτή. Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη και σενάριο της  Ιωάννας Καρυστιάνης, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της, γυρισμένη στην Άνδρο.
Τέλη της δεκαετίας του 1920. Μία οικογένεια, δύο αδερφές, ένα σπίτι, ένας έρωτας κι η θάλασσα. Η Όρσα είναι ερωτευμένη με τον Σπύρο. Εσωστρεφής και μέσα σε μία μικρή κοινωνία που "μιλάει", εκείνη κρατά καλά κρυμμένο τον έρωτά της, μέχρι τη στιγμή που ο Σπύρος αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο. Η μητέρα της, "καπετάνιος" του σπιτιού, καθώς ο πραγματικός καπετάνιος, ο σύζυγός της, λείπει συνέχεια στη θάλασσα, αρνείται. Σκληρή και υπερπροστατευτική με το συμφέρον της οικογένειας, έχει άλλα σχέδια. Θέλει να την παντρέψει με έναν πλούσιο πλοιοκτήτη. Ο καιρός περνά και ο Σπύρος επιστρέφει στο νησί ως καπετάνιος πια και ζητά σε γάμο τη μικρή αδερφή της Όρσας, τη Μόσχα. Η Μόσχα, ένα κορίτσι γεμάτο αισιοδοξία, φιλοδοξίες και όνειρα να φύγει από το νησί. Ένα σπίτι… ένα διώροφο σπίτι… Με την Όρσα να μένει στον κάτω όροφο και τη Μόσχα στον επάνω. Η μεγάλη αντίθεση στις ζωές των δύο γυναικών που χωρίζονται μόνο από μία σειρά μονά σανίδια. Η Μόσχα ευτυχισμένη στον έρωτά της για τον Σπύρο, αγνοώντας το παρελθόν και η Όρσα να παλεύει με τις μνήμες του παρελθόντος και τους ήχους του παρόντος.
Μ’ ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών και τις δύο πρωταγωνίστριες, Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, να ξεχωρίζουν, με εξαιρετική φωτογραφία που αποκαλύπτει μία εικόνα στο χρόνο και αναδεικνύει το φυσικό τοπίο της Άνδρου, και με τη σκηνή του ξεσπάσματος της Όρσας να είναι μία από τις καλύτερες του ελληνικού σινεμά των τελευταίων ετών. Φέροντας τη "γεύση" δραματουργικά και την ατμόσφαιρα ενός ψυχογραφήματος της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζει κι αναπτύσσει τόσο τους χαρακτήρες όσο και την ατμόσφαιρα της εποχής στο νησί.
Είναι η μοίρα, τελικά, που μας ορίζει; Η σωστή στιγμή; Ή οι δικές μας επιλογές;
Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες υπερβολές (όπως στη σκηνή της εξομολόγησης της Όρσας στην Μόσχα) και την ίσως λίγο παραπάνω μεγάλη διάρκεια, πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες προσπάθειες των τελευταίων ελληνικών ταινίων.



































Δείτε ακόμη: Μικρά Αγγλία-Krouela's view


1 σχόλιο: