Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Gravity (2013)!





Υπόθεση: Η Ryan Stone είναι μία μηχανικός που μαζί με μία εξειδικευμένη ομάδα πηγαίνει στο διάστημα σε μία αποστολή επισκευής ενός σταθμού. Ένα ατύχημα σε κοντινό σταθμό έχει ως αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να χτυπήσουν στο σταθμό που βρίσκεται η ομάδα, αλλά και σε όλους τους κοντινούς σταθμούς. Από την ομάδα καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο η μηχανικός Ryan Stone (Sandra Bullock) και ο αστροναύτης Matt Kowalski (George Clooney). Παλεύοντας να κρατηθούν, ουσιαστικά, από το κενό, και να επιβιώσουν στην έλλειψη βαρύτητας και οξυγόνου. 

Η ταινία του Alfonso Cuaron (Great Expectations, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men, Y tu mama tambien) ουσιαστικά βασίζεται στο πρόσωπο της Sandra Bullock. Μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου της, καθώς είναι το μόνο που φαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας μέσα σε αυτό το "ταξίδι" στο κενό. Μοιάζει με μία "ναυαγό" στο διάστημα. Έχοντας ως φύλακα-άγγελο τον Matt Kowalski, προσπαθεί να βρει όχι μόνο από κάπου να κρατηθεί και να επιβιώσει, αλλά και την ίδια την επιθυμία για να παλέψει.
Τεχνικά η ταινία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με την υψηλής ποιότητας εικόνα να κερδίζει τα βλέμματα. Τα εντυπωσιακά, αλλά όχι υπερβολικά, εφέ, οπτικά και ηχητικά, είναι πολύ καλά συγχρονισμένα, καταφέρνοντας να περάσουν, έστω και εικονικά, την αίσθηση του διαστήματος, με τη δράση να ξεκινά από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Αρκετά καλή είναι και η Sandra Bullock, αφού καταφέρνει να κρατήσει το κοινό και το συναίσθημα χρησιμοποιώντας επί της ουσίας μόνο το πρόσωπό της. Η ταινία διαφέρει κάπως από τις προηγούμενες ταινίες διαστήματος, καθώς είναι από τις λίγες φορές που ένας μόνο άνθρωπος βρίσκεται στο διάστημα μόνος του, να "κολυμπά" στο κενό βαρύτητας, χωρίς διαστημόπλοιο δικό του και αποθέματα οξυγόνου. Επιπλέον, σε αυτή την ταινία, ίσως και εξαιτίας των παραπάνω παραμέτρων, παρακολουθούμε από κοντά όχι μόνο την αγωνία και τον αγώνα για επιβίωση, αλλά και την αναζήτηση για την ίδια την επιθυμία για τη σωτηρία. Επιλέγοντας σεναριακά μία ηρωίδα, η οποία δεν έχει κανέναν στην πραγματικότητα να την περιμένει στην επιστροφή της στη Γη, και η οποία πονά για το χαμό του παιδιού της, παρακολουθούμε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της και την αναζήτησή της για την επιθυμία να συνεχίσει να παλεύει μέσα σε ένα περιβάλλον που όλες οι πιθανότητες επιβίωσης είναι εναντίον της.
Το μόνο αδύναμο ίσως σημείο της ταινίας που θα μπορούσε να επισημάνει κάποιος, είναι ακριβώς το γεγονός πως επειδή οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες και όλες οι πιθανότητες εναντίον της, από ένα σημείο και μετά στην ταινία μοιάζει κάπως υπερβολική.
Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να δούμε την ταινία να βρίσκεται υποψήφια όχι μόνο στις τεχνικές κατηγορίες των Oscars, αλλά και σε αυτή του πρώτου γυναικείου ρόλου.

Trivia:
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Sandra Bullock άκουγε μουσική η οποία τη βοηθούσε να μπει στο πνεύμα του ρόλου και να νιώσει το συναίσθημα, καθώς τα γυρίσματα έγιναν σχεδόν αποκλειστικά με ψηφιακά σκηνικά. Επιπλέον, είχε κάνει έξι μήνες προετοιμασία για να προσαρμοστεί στις συνθήκες.
  • Η διαδοχική σύγκρουση διαστημικών κομματιών, όπως φαίνεται στην ταινία, βασίζεται σε πραγματική θεωρία του Donald J. Kessler.
  • Η φωνή που ακούγεται από το κέντρο ελέγχου της Γης είναι του Ed Harris, ο οποίος έχει παίξει και στο Apollo 13.
  • Η ταινία έχει διάρκεια 90 λεπτά, όσο χρόνο δηλαδή έχουν και οι πρωταγωνιστές μέχρι τα συντρίμμια να κάνουν μία ολόκληρη τροχιά και να επιστρέψουν.
  • Η ταινία βρισκόταν στα σχέδια εδώ και χρόνια, όμως δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία ώστε να αποδοθεί το αποτέλεσμα που ήθελαν, μέχρι το 2009 και το Avatar του James Cameron.
  • Ο κινεζικός σταθμός που παρουσιάζεται στην ταινία, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μικρή μονάδα, αλλά υπάρχει πρόγραμμα ώστε να γίνει σταθμός όπως στην ταινία μέχρι το 2022.
  • Η Angelina Jolie και η Natalie Portman ήταν υποψήφιες για το ρόλο της Sandra Bullock, ενώ ο Robert Downey Jr. για το ρόλο του George Clooney.
  • Παραγωγός της ταινίας είναι ο David Heyman, παραγωγός των ταινιών Harry Potter.

*Πηγές: imdb.com

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα...ευχαριστούμε που μας κρατάς ενημέρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι από τις ταινίες που έχω προγραμματίσει να δω, δεν θέλω με τίποτα να την χάσω!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, θα χαρούμε αν το επιθυμείς να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν το δεις!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται..και από σκηνές που έχω δει.. πρέπει ναχει σασπενς... για να δουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ενδιαφέρον και η εικόνα κλέβει κυρίως τις εντυπώσεις!:)

      Διαγραφή
  4. Η ταινία είναι με πολύ απλά λόγια ..."ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ"!!!
    Αν δε, επιλέξετε την προβολή της σε 3D, το βέβαιο είναι πως δεν θα το μετανιώσετε, αφού θα βιώσετε μία εμπειρία πολύ κοντά, σε αυτή των αστροναυτών (σαν του προσομοιωτή).
    Μία καλή και απολαυστική προβολή εύχομαι, σε όσους επιθυμούν να την δουν.
    Καλή εβδομάδα.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και που μοιράστηκες τις εντυπώσεις σου!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή