Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Lincoln (2012)!


Ο Daniel Day-Lewis υποδύεται τον Abraham Lincoln, μία από τις πιο γνώριμες αμερικανικές φυσιογνωμίες και έναν από τους σημαντικότερους προέδρους της Αμερικής. Η ταινία επικεντρώνεται στους τελευταίους μήνες της προεδρίας του, κατά τους οποίους έδωσε μεγάλη μάχη προσπαθώντας να "περάσει" στο αμερικανικό κοινοβούλιο την σημαντικότερη, ίσως, τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, αυτή της απαγόρευσης της δουλείας.
Η ερμηνεία του Daniel Day-Lewis είναι εκείνη ακριβώς που κερδίζει όλα τα βλέμματα στην ταινία. Η εξαιρετική εξωτερική του μεταμόρφωση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο ηθοποιός προσπαθεί να δώσει "ζωή" στον 16o πρόεδρο της Αμερικής μέσα από τον τρόπο ομιλίας, το περπάτημά του αλλά και τις κινήσεις του είναι ιδιαίτερα προσεγμένος κάνοντας τον να μοιάζει ως την καλύτερη επιλογή για το ρόλο. Πολύ καλή είναι και η σκηνοθεσία του Steven Spielberg, ο οποίος, χωρίς ιδιαίτερους εντυπωσιασμούς, εστιάζει στον πρωταγωνιστή και δημιουργεί μία πολύ καλή ταινία-λόγου. Κι αν κάποιοι "κατηγορούν" την ταινία για μία κάποια προσπάθεια "αγιοποίησης" του προέδρου (μη ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για αμερικανική παραγωγή), με τις, έμμεσες, ιστορικές πληροφορίες, τον τρόπο παρουσίασης των αντιδράσεων των πολιτικών αντιπάλων αλλά και των πολιτικών μεθόδων, η ταινία καταφέρνει να γίνει με κάποιο τρόπο επίκαιρη, περνώντας με το δικό της τρόπο τα μηνύματα ειρήνης και ενότητας, ενώ ο Daniel Day-Lewis καταφέρνει να κατανοήσει με τον καλύτερο τρόπο τα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης του A. Lincoln δίνοντάς του μία ανθρώπινη-ρεαλιστική διάσταση.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ιδιωτική ζωή του προέδρου, προσπαθώντας έτσι να δώσει μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για εκείνον. Εξαιρετική είναι και η φωτογραφία της ταινίας, αλλά και οι φωτισμοί που δίνουν μία υφή στην ταινία θυμίζοντας κάτι από άλλη εποχή ταινιών, που ταιρίαζει πολύ όμως με το ύφος της ταινίας.
Από τους δεύτερους ρόλους, που κατά τη γνώμη μου παίζουν περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο, ξεχωρίζει η μετρημένη, λιτή αλλά και δυναμική ερμηνεία του Tommy Lee Jones, ενώ η Sally Field, στέκεται διακριτικά αλλά πολύ υποστηρικτικά στο πλάι του ήρωα. Πολύ καλός είναι και ο μικρός Guilliver McGrath, ενώ τον μεγάλο γιο του A. Lincoln υποδύεται ο Joseph Gordon-Levvit.
Αν και η ταινία έχει πάρει τις καλύτερες κριτικές, δεν παύουν να υπάρχουν και οι απόψεις που αναφέρουν ότι η ταινία είναι κάπως "επίπεδη" ακριβώς γιατί βασίζεται τόσο πολύ στον λόγο, κάτι που όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την ταινία, καθώς ο Daniel Day-Lewis καταφέρνει για ακόμη μία φορά να "χαθεί" μέσα στο ρόλο και να τον "ζωντανέψει".


Trivia:
  • Η ταινία είναι υποψήφια για 12 Oscars (Best Motion Picture of the Year, Best Actor in Leading role, Best Actor in Supporting role, Best Actress in Supporting role, Best Directing, Best Cinematography, Best Costume Design, Best Editing, Best Original Music Score, Best Production Design, Best Sound Mixing, Best Adapted Screenplay)
  • O Liam Neeson ήταν υποψήφιος για το ρόλο του A. Lincoln, όμως αρνήθηκε το ρόλο καθώς θεώρησε ότι ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία για αυτόν.
  • Ο Hal Holbrook, που υποδύεται τον Francis Preston Blair, έχει κερδίσει στο παρελθόν Emmy για τον ρόλο του ως Lincoln το 1974 στη mini τηλεοπτική σειρά "Lincoln".
  • Μόλις ο Daniel Day-Lewis αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούσε στην ομιλία του, έστειλε ένα ηχογραφημένο αρχείο στον Steven Spielberg βάζοντας πάνω το σήμα του θανατηφόρου (νεκροκεφαλή και δύο διασταυρωμένα κόκκαλα), ώστε κανείς να μην μπορεί να το ακούσει πριν από εκείνον.
  • Ο ηθοποιός Michael Stanton Kennedy συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σκηνής κατά την οποία η 13η τροπολογία του συντάγματος περνά στο Κοινοβούλιο, καθώς ο προ-πάππους του ήταν δημοσιογράφος και βρισκόταν ως ανταποκριτής μέσα στη συγκεκριμένη ιστορική συνεδρίαση.
  • Ο Steven Spielberg έκανε 12 χρόνια έρευνα για αυτήν την ταινία. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς οι ίδιες ταπετσαρίες και τα βιβλία που χρησιμοποιούσε και ο Lincoln στο σπίτι του. Ακόμη και ο χτύπος από το ρολόι τσέπης που ακούγεται στην ταινία είναι από το πραγματικό ρολόι του προέδρου που βρίσκεται στο Kentucky Historical Society στο Frankfort.
  • Ο Daniel Day-Lewis δήλωσε για την εμπειρία του ως Lincoln ότι δεν ένιωσε ποτέ τόση αγάπη για κάποιον που δεν έχει γνωρίσει ποτέ.
  • Sally Field αρχικά θεωρήθηκε μεγάλη ηλικιακά για το ρόλο από το σκηνοθέτη, καθώς είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερη από τον Daniel Day-Lewis και είκοσι χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία της γυναίκας του A. Lincoln στην περίοδο που αναφέρεται το έργο. Η ηθοποιός όμως ήθελε πάρα πολύ τον ρόλο και έπειτα από πιέσεις κατάφερε να πείσει τον σκηνοθέτη. 
  • Ο Steven Spielberg δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της σκηνής της ονομαστικής ψηφοφορίας πολλά ονόματα που ψήφισαν "Όχι" άλλαξαν μέσα στην ταινία, ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι απόγονοί τους.
  • Κατά τη σκηνή του καυγά ανάμεσα στον Lincoln και της γυναίκας του Mary, ακούγεται ως απειλή ο εγκλεισμός της σε κέντρο ψυχικής υγείας. Στη συγκεκριμένη σκηνή η αιτία του μεγάλου της καυγά είναι η απόφαση για την ένταξη του γιου τους Robert στο στρατό. Συμπτωματικά, στην πραγματικότητα είναι εκείνος ο οποίος τελικά θα το προτείνει, οδηγώντας στην μόνιμη αποξένωσή τους.
  • Ήταν ο Leonardo DiCaprio και ο Liam Neeson που έπεισαν τον Daniel Day-Lewis να δεχθεί τον ρόλο, κάτι για το οποίο ο ίδιος τους ευχαρίστησε στο λόγο του όταν παρέλαβε την Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του.
  • Ο Μr. και Mrs. Jolly της ταινίας, που πηγαίνουν στο σπίτι του A. Lincoln, είναι παντρεμένοι και στην πραγματικότητα.
  • Στην ταινία συχνά ο Lincoln αναφέρεται στην γυναίκα του αποκαλώντας την "Molly", κάτι το οποίο συνήθιζε και στην πραγματικότητα να κάνει, καθώς πρόκειται για παρατσούκλι της από την παιδική της ηλικία.
  • Ο Joseph Gordon-Levvit και ο Guilliver McGrath που υποδύονται τους γιους του προέδρου, έχουν και οι δύο υποδυθεί τον ρόλο του David Collins στο "Dark Shadows", o πρώτος το 1991 στην τηλεόραση και ο δεύτερος το 2012 στην ταινία "Dark Shadows" του Tim Burton.

*Πηγές: imdb.com

5 σχόλια:

  1. Πολυσυζητημένη ταινία και υποψήφια για πολλά Οσκαρ!
    Δεν πρόκειται να την χάσω!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιστεύω θάναι ωραία... αφού θα μάθουμε για τον Λίνκολν... αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό!!...
    ελπίζω να πάρει το Όσκαρ ο πρωταγωνιστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λέω να πάω να τη δω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα απολαμβάνω να διαβάζω τα trivia από τις ταινίες που μας παρουσιάζεις! Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα περιμένουμε να έρθει και στην Ελλάδα, να την δούμε. Μέσα από τις πληροφορίες που παίρνουμε από την ανάρτησή σου, αλλά και από εφημερίδες και περιοδικά, θα πρέπει να είναι πολύ καλή. Ίδωμεν.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή