Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Argo (2012)!


Υπόθεση: Η κατάσταση μεταξύ Ιράν και Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μοιάζει να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Όταν το 1979 η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και ένα εξοργισμένο πλήθος εισβάλλει στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, σχεδόν  εξήντα Αμερικανοί πιάνονται αιχμάλωτοι από Ιρανούς. Έξι από αυτούς καταφέρνουν την τελευταία στιγμή να ξεφύγουν από την πρεσβεία και να καταφύγουν στο σπίτι του Καναδού πρέσβη. Η CIA αναλαμβάνει να τους απελευθερώσει και να τους φέρει ζωντανούς πίσω στην Αμερική. Την επιχείρηση αυτή αναλαμβάνει ο Tony Mendez, ένας πράκτορας της CIA. Η ιστορία τους μοιάζει με ταινία. Γι' αυτό αν θέλουν να ξεφύγουν... θα πρέπει να γυρίσουν μία, την "Αργώ"!

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πρόκειται για την απίστευτη αληθινή ιστορία έξι Αμερικανών που κατάφεραν να ξεφύγουν κατά τη διάρκεια της εισβολής Ιρανών στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης και να καταφύγουν στο σπίτι του Καναδού πρέσβη για 444 ημέρες. Ο πράκτορας της CIA ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την φυγάδευση και την μεταφορά τους στην Αμερική είχε μία παράτολμη ιδέα, όσο παράτολμη ήταν και η επιχείρηση. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να περάσουν τους σκληρούς ελέγχους του αεροδρομίου είναι να παριστάνουν κάποιους άλλους και μάλιστα ένα "ανυποψίαστο" κινηματογραφικό συνεργείο, το οποίο υποτίθεται ότι είχε βρεθεί στο Ιράν στα πλαίσια της αναζήτησής τους για εύρεση τοποθεσιών για τα γυρίσματα της επιστημονικής φαντασίας ταινίας τους, την "Αργώ". Κανείς δεν μοιάζει αρχικά να πιστεύει σε αυτό το σχέδιο, αλλά τελικά αποδεικνύεται το "καλύτερο κακό σχέδιο" που υπήρχε. Έτσι ο πράκτορας, ξεκινά να "χτίζει" μία φανταστική ταινία επιστημονικής φαντασίας, προσπαθώντας να την κάνει όσο πιο πειστική γίνεται. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει, μαζί με τη βοήθεια ενός διάσημου μακιγιέρ και ενός μεγάλου παραγωγού, είναι να ξεκινήσει την προ-παραγωγή της ψεύτικης αυτής ταινίας με όλες τις τυπικές διαδικασίες, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να μοιάζουν όλα αληθινά. Και φυσικά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να "πουλήσεις" κάτι; Να αφήσεις τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να το "πουλήσουν" για σένα! Έτσι, ετοιμάζεται ακόμη και επίσημη παρουσίαση της ταινίας με τους υποτιθέμενους ηθοποιούς της ντυμένους με τα κοστούμια επιστημονικής φαντασίας, ώστε όλα να είναι έτοιμα. Και τότε ξεκινά η μεγάλη επιχείρηση της μεταφοράς του πράκτορα στο Ιράν ως συμπαραγωγού της ταινίας επιστημονικής φαντασίας, της φυγάδευσης των έξι Αμερικανών από το σπίτι του πρέσβη και της επιστροφής τους στην Αμερική. 
Πρόκειται για μία ταινία με αρκετά πολιτικά σχόλια, χωρίς όμως να πρόκειται για μία πολιτική ταινία, προσέχοντας και ισορροπώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς να λείπουν όμως και τα πολύ σκληρά στιγμιότυπα, που δείχνουν και τη βιαιότητα της τότε κατάστασης. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση αναδεικνύονται με πολύ λεπτό τρόπο και οι χαρακτήρες των ηρώων. Ένας πράκτορας της CIA που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δουλειά του και την οικογένειά του, που προσπαθεί να κρατήσει την επαφή και να είναι "κοντά" με το παιδί του, ένας παραγωγός με τον οποίο έρχεται κοντά καθώς βρίσκουν κοινά σημεία επαφής οι δυο τους, ένας μακιγιέρ ταινιών, βραβευμένος με Όσκαρ και περιστασιακός συνεργάτης της CIA... Αλλά και έξι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που βρέθηκαν στο επίκεντρο να καταδιώκονται και ο καθένας από αυτούς να αντιμετωπίζει τον φόβο της κατάστασης και του θανάτου με το δικό του τρόπο. Κι ένας πρέσβης, με τη γυναίκα του, που παρά την τεταμένη κατάσταση και τον κίνδυνο, δίνουν καταφύγιο και "άλλοθι" στους έξι Αμερικανούς. Στο σπίτι βρίσκεται και η Ιρανή οικιακή βοηθός του πρέσβη, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά αποφασίζει και εκείνη να τους καλύψει.
Η ταινία καταφέρνει να "περάσει" το πνεύμα της εποχής, να "σχολιάσει" τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο διαχείρισής τους, όσο και τον ίδιο το χώρο του Hollywood της εποχής.
Ο Ben Affleck σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και είναι παραγωγός (μαζί με τον φίλο του George Clooney) σε αυτή την ταινία. Είναι η τρίτη σκηνοθετική του προσπάθεια σε ταινίες μεγάλου μήκους και ίσως η καλύτερη. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Αμερική και Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για μία προσεγμένη σκηνοθεσία, που καταφέρνει να "αφηγηθεί" με σχετικά γρήγορο και επί της ουσίας τρόπο την απίστευτη αυτή ιστορία. Σίγουρα ο Ben Affleck βρίσκεται στην καλύτερη χρονιά του. Αλλά ακόμη κι αν πρόκειται για μία αρκετά καλή δουλειά, δεν παύει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη η εντυπωσιακή και ανέλπιστη πορεία της ταινίας και του ίδιου του Ben Affleck στην "κούρσα" των βραβείων.
Πολύ καλοί στους δεύτερους ρόλους είναι και οι John Goodman, που υποδύεται τον μακιγιέρ John Chambers, μακιγιέρ του "Star Trek" και βραβευμένου με Όσκαρ για την ταινία "The Planet of Apes", κάτι το οποίο παρουσιάζεται με έμμεσο αλλά ωραίο τρόπο όταν καθώς μπαίνει ο Tony Mendez στο τροχόσπιτο του μακιγιέρ βλέπει τριγύρω του τις μάσκες, κάνοντας έτσι αναφορά σε διάφορες δουλειές του, και Alan Arkin στο ρόλο του παραγωγού Lester Siegel. Ενδιαφέρον έχουν και οι ερμηνείες των Clea DuVall, Scoot McNairy, Christopher Denham, Roxy Cochrane, Kerry Bishe και Tate Donovan.

Trivia:
  • Η ταινία είναι υποψήφια για επτά Oscars (Best Motion Picture, Best Supporting Actor (Alan Arkin), Best Adapted screenplay, Best Editing, Best Original Music Score, Best Sound Editing, Best Sound Mixing).
  •  Ο Ben Affleck με κινηματογραφικές τεχνικές προσπάθησε να δώσει στην εικόνα της ταινίας μία "υφή" της δεκαετίας του 1970.
  • Κανένας Ιρανός ηθοποιός δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ταινία, εξαιτίας του φόβου ότι μπορεί να αναγνωριζόταν και να δημιουργούσαν πρόβλημα στις οικογένειες τους που ζούσαν στο Ιράν.
  • Στην πραγματικότητα οι έξι Αμερικανοί αρχικά πέρασαν και από την Αγγλική και από την πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας. Δεν κατάφεραν όμως να μείνουν εκεί, καθώς η Αγγλική πρεσβεία, αφού τους φιλοξένησε για λίγες μέρες, θεώρησε ότι ήταν πιο ασφαλές να μεταφερθούν στην πρεσβεία του Καναδά, ενώ η πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας φιλοξενούσε εκείνη την περίοδο άλλους Αμερικανούς που είχαν παγιδευτεί στη χώρα. Στην ταινία για οικονομία χρόνου και δημιουργία έντασης, φαίνεται ότι οι έξι πηγαίνουν κατευθείαν στην καναδική πρεσβεία.
  • Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Alan Arkin στην ταινία υποτίθεται ότι είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας. Στην πραγματικότητα, ο μακιγιέρ Robert Sidell, φίλος του John Chambers, έπαιξε το ρόλο του παραγωγού, και η γυναίκα του, Andi, την γραμματέα του. Όταν ο Ben Affleck έμαθε ότι ο μακιγιέρ ζει, τον ευχαρίστησε και εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της ταινίας στο Los Angeles.
  • Το σενάριο της φανταστικής ταινίας, στην πραγματικότητα, βασίζεται στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας "Lord of Light" του Roger Zelazny. Τον τίτλο "Argo" σκέφτηκε ο John Chambers.
  • O Jim Lee παραδέχθηκε ότι είχε στην κατοχή του κάποια σχέδια από αυτήν την φανταστική ταινία, αλλά δεν γνώριζε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση.

*Πηγές: imdb.com

4 σχόλια:

  1. Την είδα τη ταινία και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ! Πολύ προσεγμένες ερμηνείες και αυθεντική ατμόσφαιρα '70s!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει ο Μπεν Αφλεκ..δε προτιμώ ταινίες με πολεμικά θέματα, αλλά ειναι καλό που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν την έχω δει την ταινία, αλλά από την περιγραφή δείχνει ενδιαφέρουσα και φαντάζομαι ότι θα κρατά τον θεατή σε αγωνία. Κατατοπιστική η ανάρτησή σου, για άλλη μια φορά.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γίνεται να μη δεις μια ταινία που ήταν υποψήφια για τόσα όσκαρ και χρυσές σφαίρες??!!
    καλό σ/κ φιλενάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή