Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey! (2012)


Υπόθεση: Ο Bilbo Baggins είναι ένα φιλήσυχο Hobbit που αγαπάει το σπίτι του. Μετά από πίεση του Gandalf όμως θα δεχθεί να λάβει μέρος σε ένα απροσδόκητο ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες, μαγεία και εμπόδια, για να βοηθήσει τους Dwarves να πάρουν πίσω την πατρίδα τους, Lonely Mountain από τις σκοτεινές δυνάμεις που την έχουν καταλάβει πριν από πολλά χρόνια.

Εννιά χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του "The Lord of the Rings", ο Peter Jackson επιστρέφει σε έναν γνώριμο χώρο για εκείνον, αυτό της φαντασίας. Ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί ολόκληρους κόσμους και το αποδεικνύει για άλλη μία φορά, βασισμένος στο βιβλίο του J.R.R. Tolkien. Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο παραμύθι, που εκτυλίσσεται πολύ πριν την ιστορία του πρώτου "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", αν και θυμίζει αρκετά σε κάποια σημεία την δομή του "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring". Κι αν κάποιος μπορεί να έχει τις όποιες αντιρρήσεις του για την δυναμική της υπόθεσης, και ίσως όχι άδικα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεχνική της ταινίας. Τα εφέ και η εικόνα της ταινίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, και καθόλου τυχαία, αφού χρησιμοποιεί Red Epic Cameras, τις πιο εξελιγμένες κάμερες έως τώρα, και επιπλέον είναι η πρώτη ταινία που χρησιμοποιεί 48 καρέ το δευτερόλεπτο στην οθόνη, κάνοντας την ανάλυση της εικόνας μοναδική. Κι αν και για άλλη μία φορά, κατά τη γνώμη μου, το Gollum του Andy Serkis καταφέρνει να κλέβει τις εντυπώσεις, πολύ καλός στο ρόλο του είναι και ο Martin Freeman ως Bilbo Baggins. Αν και οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι καινούργιοι, αρκετοί παλιοί μας γνώριμοι κάνουν το πέρασμά τους, όπως οι Elijah Wood ως Frodo, Ian Holm ως Old Bilbo Baggins, Cate Blanchett ως Galadriel, ο Christopher Lee ως Saruman και ο Hugo Weaving ως Elrond και φυσικά το... δαχτυλίδι, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα νοσταλγίας και οικειότητας. Οι λάτρεις του είδους θα το αγαπήσουν και αυτό το έργο, αν και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει παρακολουθήσει την τριλογία του "The Lord of the Rings" για να παρακολουθήσει το έργο, και θα περιμένουν τις επόμενες δύο ταινίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί, "The Hobbit: The Desolation of Smaug" και "The Hobbit: There and Back Again", για το 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Trivia:
  • Το Gollum έχει μόνο μία σκηνή μέσα στο βιβλίο, την οποία ο Andy Serkis ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα των γυρισμάτων. Παρόλα αυτά, παρέμεινε στην ομάδα ως Second Unit Director.
  • Ο Ian Holm και ο Christopher Lee είναι οι μόνοι που γύρισαν τις σκηνές τους στο Λονδίνο και όχι στη Νέα Ζηλανδία, εξαιτίας προβλημάτων υγείας.
  • Τίτλοι κεφαλαίων από το βιβλίο περνούν και μέσα στην ταινία ως ατάκες των ηρώων, όπως "A merry gathering", "Out of the frying pan and into the fire" και "Roast mutton".
  • Τα ονόματα των δύο από τους πέντε μάγους που "δεν θυμάται" ο Gandalf είναι Alatar και Pallando που εμφανίζονται στο βιβλίο Unfinished Tales, αλλά η παραγωγή δεν πήρε την άδεια για να τα χρησιμοποιήσει.
  • Είναι η πρώτη ταινία που εμφανίζονται τόσο λίγοι εκπρόσωποι από τη "Race of Men", και μάλιστα όσοι εμφανίζονται είναι στην αρχή της ταινίας και χωρίς ατάκες.

*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Το είδα και μου άρεσε πάαααρα πολύ!
    Ο γιος μου μάλιστα το είδε 2 φορές!!
    Εντυπωσιακό και βλέπεται πολύ ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να το δωωωωωω!! Λάτρεψα το βιβλίο...περισσότερο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!!!
    Να είσαι καλά για το αφιέρωμα!!!
    Μπράβο σου για τη δουλειά που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή